48. Dönem Yedek Subay, Çavuş, Mukaveleli Erbaş ve Er Celbi, Gülseren Kışlası’nda düzenlenen törenle ant içti. Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ile askeri ve sivil protokolün yanı sıra asker aileleri de katıldı.
Tören Saygı Duruşu ve Bayrak Töreniyle Başladı
Saat 10.00’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende sancak tanıtımı yapıldı, ardından askerlerin ant içme merasimi gerçekleştirildi. Celp adına konuşan Asteğmen Burak Yıldırım, vatan hizmetini büyük bir gurur ve sorumlulukla üstlendiklerini belirterek, “Bağımsızlığın ve özgürlüğün bekçileri olacağız” dedi.
Törende eğitim ve sporda başarı gösteren personele ödülleri takdim edilirken, yaş kütüğüne dönem plaketleri çakıldı.
Cumhurbaşkanı Tatar: “Çözüm ancak KKTC’nin kabulüyle mümkündür”
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının tarih boyunca verdiği varoluş mücadelesine dikkat çekerek, “Devletimiz KKTC’nin kabulü, kalıcı ve adil bir anlaşmanın temel şartıdır” dedi. Türkiye’nin savunma sanayisindeki gücünü Teknofest vesilesiyle bir kez daha gördüklerini ifade eden Tatar, “Mavi Vatan ve Gök Vatan’da KKTC’nin stratejik önemi her geçen gün artıyor” dedi.
Tatar, ant içen Mücahitleri ve ailelerini kutlayarak, alınan askeri eğitimin sivil hayatta da çok kıymetli olduğunu vurguladı. “Kıbrıs Türk halkı, büyük Türk milletinin kopmaz bir parçasıdır” diyen Tatar, GKK ve TSK’nın ortak iradesiyle barışın, huzurun ve egemenliğin teminatı olduklarını kaydetti.
Tümgeneral Görgülü: “Güçlü GKK, güçlü KKTC’nin teminatıdır”
Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü de törende yaptığı konuşmada, ant içme töreninin Türk askerliği için en kutsal anlardan biri olduğunu belirtti. Görgülü, “Evlatlarınız bugün Mücahitlik yemini ederek vatanına ve milletine sarsılmaz bir bağlılıkla hizmet edeceklerini ortaya koydu” dedi.
Kıbrıs Türk halkının meşru varoluş mücadelesine ve Barış Harekatı’nın sağladığı özgürlük ortamına dikkat çeken Görgülü, “Eğitimli, güçlü ve caydırıcı bir GKK, bu coğrafyada güvenliğin ve istikrarın teminatıdır” ifadelerini kullandı.
Tören Mücahitler Marşı ve Geçit Töreniyle Sona Erdi
Yemin töreni, Mücahitler Marşı’nın okunması ve askerlerin tören geçişiyle sona erdi. Tören boyunca ailelerin duygusal anlar yaşadığı gözlendi.