Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 21 Mayıs 2015’te hizmete açılan ve “Doğunun Boğaz Köprüsü” olarak anılan Nissibi Köprüsü’nün 10 yılda 6 milyon 62 bin araç tarafından kullanıldığını ve bu süreçte toplam 3,3 milyar liralık tasarruf sağlandığını açıkladı.
Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Siverek’i birbirine bağlayan köprü sayesinde, zamandan 1,6 milyar lira, akaryakıttan ise 1,7 milyar lira tasarruf edildi. Bakan Uraloğlu, aynı zamanda çevreye zararlı 99 bin ton egzoz emisyonunun da engellendiğini belirtti.
Atatürk Barajı’nın su tutmasıyla yıllarca feribotla sağlanan Adıyaman–Diyarbakır arasındaki ulaşım, Nissibi Köprüsü ile kesintisiz hale getirildi. Uraloğlu, bu sayede ulaşım süresinin feribota göre yaklaşık 1,5 saat kısaldığını ve güzergâhın 40 kilometre azaldığını kaydetti.
Köprünün teknik özelliklerine de değinen Bakan Uraloğlu, “Nissibi Köprüsü, toplam 610 metre uzunluğunda ve 24,5 metre genişliğinde, 4 şeritli bir yapıdır. Gergin eğik kablo askılı sistemle inşa edilen köprünün kule yüksekliği 96 metredir. Orta açıklığı 400 metre, kenar açıklıkları ise 105’er metredir.” dedi.
Uraloğlu, köprünün bölgedeki ulaşım altyapısını güçlendirdiğini ve ekonomik kalkınmaya katkı sağladığını vurguladı.